El Tamerlan Kennel alapítva 1979-ben

Kezdetben

Magyarországon 1985 óta tartják ezt a fajtát. Némi kutatást igényelne az első kutyusok létének kiderítése, ehhez azonban a Magyar Ebtörzskönyvbe kellene bejutni. Így az alábbi adatok a teljesség igénye nélkül álljanak itt: az általam ismert első magyar tulajdonú lhasa kan Csehszlovákiából érkezett, Maick Tatranska Romanca, az első szuka szintén innen van: Kitty Tatranska Romanca. Tenyésztőjük, Tibor Letko sokáig egyeduralkodó volt a tenyésztés terén. Kutyái az USA-ból származtak.

Az első magyar Interchampion kan Negus Tatranska Romanca "Tomi", míg a szukáknál már magyar tenyésztésû az éllovas: Suntory Bunny "Démon" volt. Az első - hozzájuk képest - idegen vonalú kan a német- Ch. Dolma's Boy "Tiko", párja a második ICh. szuka szintén ugyanattól a tenyésztőtől, Antje Baumgaertnertől származott: Vanessa von Batang.

Ezek után érkeztek az angol kanok illetve egy szuka: Nichann Tyme Out, ICh. Nichann Blues-A-Boogie, a 10 évesen hozott korábbi Cruft's győztes, Nichann Bo-Jo és ICh. Nichann Fatal Perfection. Tudomásom szerint egyetlen szuka képviseli Skandináviát: ICh. Kuuran French Can Can "Sunny". Az országban lévő három fő vérvonal keverése nem volt mindig egyértelmûen sikeres, mert gyakoribbá váltak a fog illetve harapáshibák a szőrminőség is finomabbá vált. Ezzel együtt születtek egészen kiváló kutyák a fenti "ősök" után: Ich. Sayonara Berry, Ich. Sayonara Jenna, N.Bo-Jo idehaza nem nagyon ismert utódai közül Ich. Sayonara Tanaka és Tays, a kiállitásra járók jól ismerik Ch. Sayonara Flowert.

A tenyészet legnagyobb sikere Sayonara Lioness, aki 2003-ban Európagyőztes lett. A német vonal utodai közül Cindy von Batang fia és lánya, ICh.El Tamerlan Cindyboy "Grafi" és Ch. Yessica illetve a finn kutyustól született Ch. Tarissa Tara el Tamerlan. A vonalak sikeres keverésének eredménye Ch. Aquincumi Sármos Coni és a fiatal Aquincumi Sármos Felton és HCh. Fanny.

Az évek múlásával sok szép siker született. Kennelünkben kiemelkedő eredményekkel bir Shambala, Tanita, Bu-Mo, Rinchen, Annapurna.

A tenyésztés eredményeinek pontos kiértékeléséhez sok adatra lenne szükség, így ez még várat magára. Én a magam részéről elsődleges célként az erős, egészséges felépítésû, életvidám lhasa apso tenyésztését tûztem ki, még ha ez esetleg valamivel rövidebb szőrzettel párosul is. Fontos, hogy ne fújja el az első tavaszi szél, tudjon "hegyet mászni", tisztességes kort éljen meg és értékes személyiséggé váljon. Kutyáink - a jó genetikának és a gondos tenyésztői munkának köszönhetően hosszú életűek, nem ritka a 15-16-18 éves köztük.