El Tamerlan Kennel alapítva 1979-ben

El Tamerlan Lhasa Apso Kennel

Az El Tamerlan kennelt 1979-ben alapitotta Pintér Ágnes. A kezdetekben a tenyészetet három afgán agár alkotta: az akkori idõk egyik legszebb kanja, Bk.HCh. Badshah El Kohistan (Timúr), testvére, Barbille (T: Nagy Magda és Márta) - õk 1974-ben születtek. Barbille fia, HCh. El Tamerlan Abusaid (Picúr) a német Ch. Admiral Al Arkontól származott (1979). Késõbb csatlakozott hozzájuk két perzsa agár: a szintén champion Charlemagne Abusah(1982) és ennek lánya: Tina (1984 .T: Károlyi Istvánné).

 


1987-ben a kennel társtulajdonosa lett Dr.Pintér Sándorné, aki a lhasa tenyésztést elkezdte. Ekkor hozták be az országba az elsõ német import kutyát: Bk.HCh. Dolma'Boyt (Tiko) - T: Klara Donius, aki igen eredményes kiállítási és tenyészkutya volt. Az igazi tenyésztés 1990-ben kezdõdött, amikor a német Antje Baumgaertner kennelébõl megkapták Vanessa von Batangot, aki késõbb az ország második Ich. szukája lett és Cindy von Batangot, aki kiállításokon nem remekelt, de a tenyésztésben igen. Még ebben az évben érkezett meg Debby és Djamila von Batang is. 1991 novemberében született Tikotól és Vanessától Goldie (Golden Falcon), aki a késõbbiekben fedezõkanként ténykedett. 1993-ban Finnországból Matti Tuominen tenyészetébõl érkezett Ich.Grandchampion, Veterán Champion Kuuran French Can Can (Sunny), aki sokáig a Tamerlan kennel legsikeresebb kutyája volt. Goldietól és Cindytõl született 1994-ben Ch. Yessica és Cindyboy (Grafi). Ez a kutya közelíti meg leginkább a kitûzött tenyészcélt. Grafi sokáig a legjobb eredményeket elért kutya volt a tenyészetben: Interchampion, Bk.HCh, Showchampion, Veterán Champion stb. Grafi utódai közül kiemelkedik a Sunnytól 1998-ban született Grandchampion Tarissa Tara illetve a 2000-ben világrajött HJCh.Shamila.

Tara és Aqvincumi Sármos Felton közös csemetéje HCh. Letizia. Grafi, Tara, Letti és testvére, Nabiri a 2002. évi Alpok-Adria Kupán tenyészcsoportban elsõk lettek. Nabiri showkarrierje 2,5 éves korában indult, amikor gyors egymásutánban ICH, HGRCh, HCh, HSCh. lett.

A Tamerlan kennel lhasa apsoi jellemzõen arany vagy oroszlánszinûek. Ez a szín dominánsan öröklõdött Tara két lányában, HJCh.Mankában és HCh. Mojcában is, akik a feketeszínû szlovén multichampion Tintavon Rossinitõl születtek. A kennel új, reményteljes show és jövendöbeli tenyészkanja, a 2004-es születésû Titling Bruce Willys, aki a felmenõi között igazi Tibetbõl származó õst tarthat számon. Szintén 2004-ben születtek a kennel talán legszebb kiskutyái Letiziától és a multichampion Titling Al Caponetól. A négy egyformán szép fiú közül kiemelkedik Shambala, aki 11 éves korában 16 champion cimmel ment "nyugdijba". ICH, magyar, osztrák,szlovén,szlovák,szerb,horvát,román champion cime mellett 2013-ban reserve Veteran Worldwinner volt. 2010-ben a Tibeti Fajták Európakiállitásán a SKAR cimet nyerte (legszebb kan).

Shambala utódai közt is voltak,vannak sikeres kutyák: Mankától született a többszörös BIS győztes Bu-Mo,  a szlovák Lexus Ivepet (out of Ch.High Hopes Ivepet) számos kiállitás győztese (t: Jozef Balaban SK). Tanitával (Titling Bruce Willys x El Tamerlan Mojca) közös gyerekei közül ICH Indira, ICH Annapurna.

Bruce Willys és Mojca lánya, Multi Ch.Tanita sok kiállitáson szerepelt sikerrel, második almából (out of Titling Al Capone) ICH. Norbu és bátyja, ICH Rinchen kiemelkedő. Tanita sajnos egy agressziv autoimmun betegség következtében 5 évesen elment.

A három szőke: Rinchen,Bu-Mo és Annapurna számos Tenyészcsoport győzelmet aratott.