El Tamerlan Kennel alapítva 1979-ben

Tartásról

Milyen is ez az oroszlánkutyácska? A kicsinyítő jelző utal a méretére, amely mindössze 25-27 cm a vállaknál mérve. Ezt a kicsiny, de erős, izmos testet földigérő dús szőrzet takarja, a fejen hosszú hajat, bajuszt, szakállt alkotva. Értékes jegynek számítanak a fekete fülvégek valamint pofaszőrzet.

Gyakorlatilag minden szőrszín megengedett: így arany, fehér, fekete, füst, particolor (kétszínû) stb. Rendkívül éber, hallása kitûnő. Semmi sem kerüli el a figyelmét. A lhasa apso kis termete ellenére a kitartó és erős fajták közé tartozik, ezt jól fejlett, kemény izomzata és tüdejének nagy kapacitása is bizonyítja. Állandóan készen áll arra, hogy nagy utakat tegyen meg. Tensing Norkay, Mount Everest kutató-hegymászó vizsgálta a fajta ellenálló képességét egy Himalája expedíció alkalmával. A résztvevőkutyák számára a túrák kevésbé voltak fárasztóak, mint a tapasztalt hegymászóknak.

A kolostorokban a hideg tibeti éghajlaton a kicsi szőrős jószágok, amolyan "ágymelegítő" szerepet is betöltöttek. Mindig emberközelben voltak, ebből eredően fajtajelleg a gazda szeretete. Teljes megelégedettség tölti el, ha valamelyik testrészét az "emberistenhez" érinthet. A családban kiválasztja magának a vezért, a többiekkel is kedvesen bánik, de érezteti a rangsort. Szintén jellemző az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. Ha valaki esetleg nem nyeri el a tetszését, nem áll szóba vele, keresztül néz rajta.

Szívesen játszik a más kutyákkal, de egyedül is, ilyenkor kicsit "macskaszerû", mulatságos mozdulataival. Hosszú életû fajta, amely eddig mentes az örökletes csontfejlődési rendellenességektől. Még az idős kutyák is megőrzik jó kedélyüket. A lhasa apso öntudatos, intelligens, aki nagyon pontosan érzi, hogy kiből mit válthat ki. A kicsi kölyök szőrmeállatkaszerû, babácska, de ha nem neveljük következetesen, később nehéz lesz behajtani rajta az akaratunkat. Teljes szívével-lelkével él-hal a gazdájáért és ez ideális kapcsolat lehet helyes nevelés esetén. 
Szőrük kétrétegû: az aljszőr sûrû, gyapjúszerû, míg a hosszúszálú fedőszőr
egyenes, viszonylag kemény tapintású.

A szőr ápolása napi feladat, amelyet egészen korán, akár nyolc hetesen is el lehet, el kell kezdeni. Eleinte tiltakozni fog a kis állat, de később megszokja és igényli, mint újabb érintkezési formát a szeretett lénnyel. Sokakat elijeszt a kiállítási kondícióban lévő kutya földet söprő ruhája. Nem kell, hogy egy otthoni kedvenc is így szaladgáljon: a kölyökszőr levedlése után nagyon kedves formára lehet nyírni a szőrüket. Egyesek szerint így helyesebbek is. Hajukat otthoni használatban kétfelé szokták kötni, hogy ne lógjon bele mindenbe. A hosszú fejszőrzet nem befolyásolja látásukat, amely ugyan nem ér fel az agarakéval, de nem is rossz. A kiállítási szőr bizony áldozatokat kíván mind a kutyustól, mind a gazdától, hiszen a fokozott ápoláson kívül, a hosszú fedőszőrt fel kell csavarni, lehetőleg el kell különíteni a többi társtól, mert játék közben bizony sérülhet a féltett bunda.
Fiatal állatokkal szemben szinte azonnal védelmezőként lépnek fel. Még a határozott jellemû kan kutyák is hajlamosak a néhány hetes kölykökkel foglalkozni.

Gyerekekkel szemben a lhasák elővigyázatosak, mindkét oldal megfelelő szoktatása után kitûnően kijöhetnek egymással.

Érdekes módon más kutyákkal együtt tartva mindig a lhasa a domináns, legyen a másik akár bernáthegyi.

Aki arra adja fejét, hogy lhasa apsoval szeretne élni, el kell fogadja azt a tényt, hogy a kicsi testben óriási lélek és önérzet lakik. Értelmes, intellektuális társ, akit ennek megfelelően kell kezelni. Nem neki való a kennelben tartás, távol a családtól, az egész napos egyedüllét, mert bár szeret aludni (lehetőleg egy párnán), de ezt legszívesebben a gazda közelében tenné!